Geschiedenis

De Wijkhelden zijn eind jaren negentig in het Nijmeegse stadsdeel Dukenburg ontstaan. Hier ruimden groepjes jongens en meisjes in zogenaamde ‘Z-teams’ wekelijks zwerfafval op. Dit werd een groot succes. Dukenburg werd een stuk schoner.

Het succes bleef niet onopgemerkt en de Gemeente Nijmegen omarmde het initiatief. De naam veranderde in BuurtRangers en voortaan konden jongens en meisjes uit alle stadsdelen van Nijmegen meedoen. En dat deden ze massaal. Honderden BuurtRangers in heel Nijmegen hebben hun steentje bijgedragen aan een schonere leefomgeving.

Niet veel later ontstond ook een volwassen variant van het project genaamd Vrienden van de Wijk, waarbij veel volwassenen regelmatig een schoonmaakronde door de wijk liepen. Zo groeide deze aanpak van zwerfafval uit tot een niet meer weg te denken project in Nijmegen.

Wijkhelden

In 2014 werden beide groepen (jong en oud) samengevoegd in de Wijkhelden. Dit project wordt met groot succes uitgebreid naar andere gemeenten in Nederland. En nu zijn er dus ook Wijkhelden in de regio Noord-Veluwe. Een nieuwe stap in het bijzondere bestaan van de Wijkhelden. Een stap waarmee we nog meer plaatsen vrij maken van zwerfafval.

  • Wist u dat ...
  • Een glazen fles wel 1 miljoen jaar blijft liggen als we het niet opruimen ...