Zwerfafval

We voelen ons het fijnst in een schone en prettige leefomgeving. Waar zwerfafval ligt, is het minder prettig om te wonen en te werken. Bovendien zorgt zwerfafval voor grote problemen in de natuur. Het ligt in bermen langs de weg, in het park in de stad, in het bos verderop en zelfs diep in de oceanen.

Schoon blijft schoon

Zwerfafval verergert zichzelf, zo lijkt het wel. Waar het schoon is, blijft het meestal schoon. Waar het minder schoon is, wordt het steeds vuiler. Het is daarom van groot belang om geen afval op straat te gooien. Als zwerfafval er toch al ligt, is het belangrijk om dit snel op te ruimen.

Gedrag beïnvloeden

Zwerfafval is op allerlei plekken een probleem. Op parkeerplaatsen bij winkels, bij scholen, maar ook langs doorgaande wegen en in woonwijken. Uit onderzoek blijkt dat zwerfafval het meest wordt veroorzaakt door jongeren, verkeersdeelnemers en recreanten. Zij doen dat overigens vaak onbewust.

Dit gedrag is op een paar manieren te beïnvloeden:

  • afvalbakken plaatsen (en op tijd legen),
  • zwerfafval regelmatig samen opruimen (want wat schoon is blijft schoon).

Zelf zwerfafval tegengaan

Een belangrijke methode om zwerfafval tegen te gaan is uw buurt regelmatig schoonmaken. Daarmee helpt u niet alleen om kosten te besparen, maar ook verkleint u de kans dat er nieuw zwerfafval wordt neergegooid. Wilt u ook een bijdrage leveren aan een schone buurt? Alleen of met een team? Meld u dan nu aan als Wijkheld!

  • Wist u dat ...
  • Een uitgespuugd kauwgompje wel 20 jaar kan blijven liggen ...