Veelgestelde vragen

Wijkheld (vrijwilliger) worden is eenvoudig. Toch blijkt uit ervaring dat er altijd nog vragen zijn. De antwoorden op de meest gestelde vragen hebben we op een rij gezet. Staat uw vraag er niet tussen, aarzel niet en stel ons de vraag met behulp van het contactformulier.

Algemeen

Ik wil als volwassene zonder kinderen zwerfafval opruimen. Kan dat ook?
Ja, dat kan. Meld u op het inschrijfformulier aan als ‘vrijwilliger’ in plaats van ‘begeleider’.

Ik wil een team oprichten maar ik heb voorlopig nog maar één kind. Kan ik me toch aanmelden?
Ondanks dat we graag teams van minimaal drie kinderen willen, kunnen we ons voorstellen dat het soms tijd kost om er meer kinderen bij te zoeken. Beginnen met één kind is geen probleem. We willen u wel vragen om te proberen op termijn nog twee kinderen aan het team toe te voegen.

Wanneer kom het promotieteam op bezoek in mijn gemeente?
De datum waarop ons team in uw gemeente komt, staat op de pagina Agenda.

Mogen kinderen ook alleen zwerfafval opruimen?
Nee, vanwege de veiligheid moeten kinderen altijd begeleid worden door minimaal één volwassene.

Waarom moet ik gegevens van kinderen die meelopen invullen?
We hebben de contactgegevens van kinderen nodig voor het geval er iets gebeurt tijdens de opruimronde. Bovendien vinden we het belangrijk dat ouders ervan op de hoogte zijn dat hun kind meedoet met de Wijkhelden.

Aanmelden

Het lukt me niet me aan te melden. Wat kan er mis zijn?
Registeren is pas mogelijk als alle gegevens op het aanmeldformulier zijn ingevuld. Zodra alles is ingevuld wordt de aanmeldknop groen en kunt u erop klikken. Vervolgens ontvangt u een e-mail waarmee u uw inschrijving kunt afronden (conroleer uw spambox/ongewenste mail wanneer u geen mail ontvangt).

Het kan ook zo zijn, dat u al staat ingeschreven. Boven in het scherm verschijnt dan een (rode) melding dat uw gegevens al bekend zijn. Neem contact met ons op als deze melding verschijnt. Het secretariaat zorgt er dan voor dat u zich dan opnieuw kunt inschrijven.

Ik heb me per ongeluk als ‘vrijwilliger’ aangemeld terwijl ik begeleider van een team wil worden. Hoe kan ik dit veranderen?
Dit kan door te mailen naar info@onzewijkhelden.nl. Het secretariaat haalt de foutieve inschrijving uit het systeem, waarna u zich opnieuw, dit keer als begeleider, kunt aanmelden.

Materiaal

Hoe kan ik materiaal bestellen?
Als u bent ingelogd bestelt u het materiaal vanuit uw eigen account. Het verschilt per gemeente of het materiaal wordt afgeleverd of moet worden opgehaald. Kijk op de pagina Gemeenten voor de regels die in uw gemeente gelden.

Ik heb niet genoeg materiaal of er is iets kapot. Wat kan ik doen?
Als u bent ingelogd bestelt u heel eenvoudig nieuw of vervangend materiaal.

Zwerfafvalzakken

Wat doe ik met volle zwerfafvalzakken?
Voor het ophalen of wegbrengen van zwerfafvalzakken zijn per gemeente verschillende regels. Kijk op de pagina Gemeenten voor de regels die in uw gemeente gelden.

De zwerfafvalzak is vol tijdens de opruimronde. Waar laat ik deze terwijl ik nog bezig ben?
Als een zwerfafvalzak vol is en de ronde is nog niet afgelopen, bind de zak dan dicht en laat hem staan om hem vervolgens aan het eind van de ronde mee te nemen.

Waarom moet ik het aantal verzamelde zwerfafvalzakken opgeven na iedere loopronde?
Op die manier kunnen we bijhouden hoeveel zakken zwerfafval de Wijkhelden uit het milieu verwijderen. Bovendien controleren we steekproefsgewijs of het aantal opgehaalde zwerfafvalzakken wel overeenkomt met de opgave die is gedaan. Misbruik van (gratis) zwerfafvalzakken - door ze te gebruiken voor huishoudelijk afval - is verboden en zal worden bestraft.

Vergoeding

Wanneer ontvangen kinderen de vergoeding?
Uiterlijk in de tweede week van iedere opvolgende kalendermaand vinden de uitbetalingen plaats. De looprondes van bijvoorbeeld de maand april worden dus voor 14 mei overgemaakt, op het bij ons bekende bankrekeningnummer van de (hoofd)begeleider. Het is dus belangrijk om uiterlijk aan het einde van iedere maand de looprondes te registreren. Het is nog beter om dit na iedere loopronde te doen. Zo weet u zeker dat u niets vergeet. Komt u er door omstandigheden (vakantie, ziekte, enzovoort) een keer niet aan toe? Dan verschuift de uitbetaling automatisch naar de tweede week van de volgende maand. In verband met de zomervakantie worden de looprondes van juli en augustus bij elkaar opgeteld en in de tweede week van september uitbetaald.

Hoe hoog is de vergoeding?
De vergoeding bedraagt 2,50 euro per kind/per week wanneer er in die week minimaal 1 keer gelopen is. Vaker dan 1 keer per week lopen mag maar wordt niet vergoed. Wanneer een kind dus wekelijks loopt bedraagt de totale vergoeding dus 10,- of 12,50 euro per maand (afhankelijk van de maand).

Mag ik de jongens en meisjes wat extra’s geven?
Natuurlijk kunt u tijdens een loopronde een keer trakteren op een snoepje of een ijsje. Toch is het beter om hier terughoudend in te zijn. De vergoeding van de gemeente stimuleert de kinderen voldoende om zwerfafval op te ruimen. Als u structureel iets extra’s geeft kunnen andere teams zich  gepasseerd voelen.

Een buurkind wil ook een keer meelopen. Kan ik hem ook de vergoeding geven?
Alleen jongens en meisjes die zijn aangemeld op de website kunnen meelopen en een vergoeding ontvangen. Laat het buurkind gerust een keer meelopen om te kijken of hij of zij het leuk vindt. Als dat zo is, meld hem of haar dan via de website definitief aan en registreer de eerste loopronde alsnog.

  • Wist u dat ...
  • Het gemiddeld 2 jaar duurt voor een sigarettenpeuk helemaal is vergaan ...